Jak se dělá máslo
1. Potřebné suroviny |
|
|
2. Do málsnice nalejeme smetanu asi do 1/3 výšky nádoby | ||
3. Vlastní stloukání másla trvá asi 20 -60 minut, optimální teplota smetany 18 - 22 stupňů.
Studená ze sklepa nebo lednice se může stloukat i víc jak hodinu. Příliš teplá : neoddělí se máslo od podmáslí. |
||
4. Po utluční másla je v máselnici podmáslí a v něm plavou hrudky másla. Obsah máselnice vylejeme přes hrubé sítko.Máslo co zbylo v máselnici vyklepneme do druhé nádoby. |
|
|
5. V másle ještě zůstává dost podmáslí a to by způsobilo zkysnutí másla, proto ho musíme dostat pryč.Děláme to vytřením plochou vařečkou, aby se hrudky másla spojily v jednolitou hmotu a vytlačené podmáslí slejeme pryč. Dříve se to dělalo máčením hroudy másla v ledové vodě. |
||
6. Formičky na máslo, do kterých se dříve máslo vařečkou natlačilo a pak se vykleplo.
Formičky sloužily jako *ozdoba, *měrka (různé velikosti) *začka (podle ornamentu se poznal sedlák) Velká forma je na 1,5 kg másla |
||
7. Není nic lepšího než čerstvý chléb a vaše vlastní máslo,trochu posolit, špetku pažitky Dále čtěte "Skleněná máselnice"
|
Dobrou chuť přeje |
|
autor systému: Virtuální řemeslné tržiště | Přihlášení do správy webu | |
Naše stránky navštívilo 104588 návštěvníků. |
Poslední aktualizace: 26. 11. 2019 09:12:51 |