logo Mortavia Lacto a.s. čerstvé výrobky na Váš stůl

Jak se dělá máslo

Ukázka jak probíhá ruční stloukání másla
1. Potřebné suroviny
  • máselnice
  • smetana alespoň 33%
  • chuť do práce

 
 2. Do málsnice nalejeme smetanu asi do 1/3 výšky nádoby  nalit_smetanu.jpg  
 3. Vlastní stloukání másla trvá asi 20 -60 minut, optimální teplota smetany 18 - 22 stupňů.

Studená ze sklepa nebo lednice se může stloukat i víc jak hodinu.

Příliš teplá : neoddělí se máslo od podmáslí.


 maslo.gif  

 4. Po utluční másla je v máselnici podmáslí a v něm plavou hrudky másla. Obsah máselnice vylejeme přes hrubé sítko.Máslo co zbylo v máselnici vyklepneme do druhé nádoby.

 maslo_ven.jpg

 

 hotove_maslo.jpg

5. V másle ještě zůstává dost podmáslí a to by způsobilo zkysnutí másla, proto ho musíme dostat pryč.Děláme to vytřením plochou vařečkou, aby se hrudky másla spojily v jednolitou hmotu a vytlačené podmáslí slejeme pryč.

Dříve se to dělalo máčením hroudy másla v ledové vodě.

 vytrit_maslo.jpg  
 6. Formičky na máslo, do kterých se dříve máslo vařečkou natlačilo a pak se vykleplo.

 Formičky sloužily jako 

*ozdoba,

*měrka (různé velikosti) 

*začka (podle ornamentu se poznal sedlák)

Velká forma je na 1,5 kg másla


 formy_maslo.jpg  velka_forma.jpg

 7. Není nic lepšího než čerstvý chléb a vaše vlastní máslo,trochu posolit, špetku pažitky

Dále čtěte "Skleněná máselnice"

 

 

 

 

 Dobrou chuť

přeje


 logo.jpg

 

autor systému: Virtuální řemeslné tržiště Přihlášení do správy webu

Naše stránky navštívilo 75310 návštěvníků.

Poslední aktualizace:   31. 3. 2018 18:03:51